Macro-invertebraten versnellen slibafbraak; beestjes centraal in internationale presentatie

door | jun 20, 2022

Aquafarm-onderzoeker Tom van der Meer heeft op 20 mei tijdens de SETAC-conferentie in Kopenhagen een presentatie gehouden over de afbraak van RWZI-slib met macro-invertebraten.

Voor een zaal van 120 deelnemers lichtte Tom zijn onderzoek naar de werking van slakken, muggenlarven en wormen op afvalwater toe. Bijzonder in dit UvA/WEnR-promotieonderzoek is dat (combinaties van) drie beestjes zijn meegenomen (in plaats van één) die op slib van drie verschillende RWZI’s zijn getest. Een van de resultaten is dat de beesten de slibafbraak versnellen bij alle drie de zuiveringen, ongeacht de hoeveelheid verontreiniging. Verder lijkt het dat de diertjes elkaar versterken onder verontreinigde omstandigheden, en dat daardoor de slibafbraak hoger ligt dan wanneer ze afzonderlijk worden getest.

Vanuit de toehoorders kwam positieve feedback op deze bijzondere invalshoek. En er was belangstelling voor wat met het geoogste materiaal gaat gebeuren. Het antwoord op die vraag moet uit nieuw onderzoek komen.

Tom wilde met zijn presentatie de interesse wekken van nieuwe, internationale partners. Dat is gelukt: het eerste gesprek met een Duits bedrijf staat ingepland.

SETAC staat voor Society of Environmental Toxicology and Chemistry. Het is een non-profit, wereldwijde professionele organisatie, gevormd door 5000 individuen en bedrijven in meer dan 90 landen. De leden wijden zich aan de studie naar, analyse van en oplossingen voor milieuproblemen, het managen en deregulatie van natuurlijke bronnen, en milieuonderzoek, -ontwikkeling en – educatie. De society heeft mondiaal meer dan 20000 volgers. Ze houdt jaarlijks symposia, deze keer vond de Europese versie plaats in de Deense hoofdstad. 

Heb je ook interesse in het onderzoek van Tom of wil je de samenwerkingsmogelijkheden met Aquafarm onderzoeken, neem dan contact op met lotte.dietz@van-waarde.com

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkeling.
We beloven je niet te spammen!

You have Successfully Subscribed!