Enthousiaste reacties CWE-leden na webinar Aquafarm

door | mrt 21, 2022

Het kernteam van Aquafarm heeft woensdag 9 februari een informerend webinar gehouden voor de Commissie Waterketen en Emissies (CWE) van de Unie van Waterschappen.

De deelnemers werden meegenomen in het concept van Aquafarm en kregen uitleg over de potentie van het geschakelde cascadesysteem met biologische zuiveraars. Er werd stilgestaan bij de ontwikkeling van Aquafarm van idee naar lab en bij de praktijkproef in Rhenen. Onze onderzoekers, Tom en Lisanne, hebben vervolgens een mooie inkijk gegeven in een aantal onderzoeksresultaten van de afgelopen jaren: het verwijderen van slib, het zuiveren van effluent en de potentie van drijvende planten zoals Azolla en eendenkroos in het reduceren van broeikasgasemissies.

eerste oogst Dodewaard

Uiteraard is ook gesproken over de plannen van Aquafarm in de toekomst. Met de afronding van fase 2 in zicht – eind 2022 – zijn we druk met plannen voor fase 3. Onze doelen voor de volgende fase zijn het verder onderzoeken van de zuiveringspotentie van de combinatie van waterplanten en dieren. Daarbij wordt vooral gekeken naar het verwijderen van nutriënten uit effluent tot KRW-kwaliteit, de potentie van Aquafarm om medicijnresten uit het water te halen en mogelijk ook andere micro’s. Broeikasgasreductie blijft in dit alles een belangrijk aspect.

Naast verdergaand onderzoek gaan we ook verder in het onderzoeken van de praktijktoepassing van Aquafarm door een praktijkproef 2.0 neer te zetten. Deze grotere proefopstelling moet 100 – 500 i.e. gaan zuiveren en in een hopelijk half overdekte, half open opstelling gaan we kijken naar de invloed van omgevingsfactoren zoals temperatuur, weer en seizoenen op het functioneren van de aquafarm.

Vanuit de deelnemers kwamen veel enthousiaste reacties. Vele waren geïnteresseerd in onze verdere plannen en zagen ook direct linkjes naar opgaves waar de leden als vertegenwoordigers van de aanwezige waterschappen voor staan. Het webinar werd dan ook afgesloten met een levendig vraag- en discussiegesprek waarin deze nieuwsgierigheden werden uitgewisseld en beantwoord.

Aquafarm zal in de CWE-vergadering van 10 juni een stuk indienen waarin bestuurders worden uitgenodigd interesse te uiten voor een actief partnerschap bij project Aquafarm voor de komende fase.  

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkeling.
We beloven je niet te spammen!

You have Successfully Subscribed!