Onderzoek gepubliceerd over de invloed van dansmuglarven op verspreiding van contaminanten

door | jun 2, 2022

Tom van der Meer, onderzoeker van Aquafarm, heeft een artikel gepubliceerd in Environmental Pollution. Samen met Michiel Kraak, Piet Verdonschot, Samira Absalah en Lina Dokter bestudeerde Tom hoe dansmuglarven de verspreiding beïnvloeden van contaminanten (metalen en PAK’s) in een RWZI-slibomgeving.

Uit de studie blijkt dat ongewervelde dieren niet alleen de ‘slachtoffers’ zijn van verhoogde verontreinigingsconcentraties, maar dat ze ook actieve spelers zijn in de (her)verdeling van verontreinigingen in het aquatische milieu.

Hoewel de meeste studies zich richten op het transport van verontreinigingen door ongewervelde dieren via bio-accumulatie en uitvliegen, toonden de onderzoekers aan dat het eetgedrag en bioturbatie door dansmuggen een grotere impact hadden op de herverdeling van vervuilingen in ons systeem.

Het gaat om de tweede paper in Toms doctoraatsproject met als titel ‘Organic matter degradation and redistribution of sediment associated contaminants by benthic invertebrate activities’

Lees het artikel

Meer informatie: Tom van der Meer

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkeling.
We beloven je niet te spammen!

You have Successfully Subscribed!