Onderzoek: verzamelen en analyseren data!

door | apr 6, 2017

Onze onderzoekers Tamara en Lara zijn inmiddels hard aan de slag met het verzamelen van alle data en het analyseren van de experimenten die in de afgelopen periode zijn gedaan. Zo heeft Tamara in januari een plant-experiment gedaan met verschillende typen afvalwater als groeisubstraat. Met dit experiment is de proef van november op grotere schaal herhaald, waarbij we kijken naar waterzuivering, plantinhoudsstoffen en de invloed van zware metalen.

Gelijktijdig zijn door Lara proeven gedaan met verschillende fauna. Hierbij is getest welk van de voorgeselecteerde diertjes zich het beste manifesteert op water-slibmengsel. Daarmee bedoelen we: welke het overleeft, zich voortplant en welke het beste groeit (en daarmee het meeste slib verwijderd). Gedurende 4 weken heeft deze proef gedraaid en alles lijkt goed te zijn gegaan. Op dit moment worden alle data geanalyseerd en hopen we binnenkort iets over de resultaten te kunnen zeggen.

Voorgenoemde experimenten staan in dienst van het grote gezamenlijke experiment: een stromende Aquafarm realiseren, waarmee we het cascaderingsprincipe willen bewijzen. Dit experiment vond plaats van medio februari tot medio maart. En hierbij onderzoeken we hoeveel biomassa we kunnen oogsten, wat er in die biomassa zit en of het water wordt gezuiverd. Zo kijken we naar de hoeveelheid overgebleven stikstof en fosfor, zware metalen en COD (chemisch zuurstof verbruik).

Het gezamenlijk experiment is veel werk. Zo komen we bij de inzet al uit op zo’n 1.000 manuren!

Bekijk hier de video van de voorbereidingen.

Wil je op de hoogte blijven?

Wil je op de hoogte blijven?

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en blijf altijd op de hoogte van de laatste ontwikkeling.
We beloven je niet te spammen!

You have Successfully Subscribed!