2014: Let’s change the game  together

Om de waterschappen nieuwe, andere of betere inzichten te geven in de toekomst, organiseerde Waterwegen (een groep enthousiaste waterschappers die nadenkt over de waterschappen van de toekomst)  in voorjaar 2014 een innovatiewedstrijd. Ruim 100 ondernemers, wetenschappers, waterschappers en vrijdenkers bedachten samen diverse kansen en mogelijkheden om toegevoegde waarde te creëren uit de assets van de waterschappen. Het winnende idee van deze innovatiewedstrijd was Aquafarm: een concept waarbij zuiveringsinstallaties gebruikt worden om via natuurlijke processen hoogwaardige producten te produceren. Waterwegen heeft als aanjager bijgedragen om Aquafarm van idee naar project te krijgen. Eind 2015 is Aquafarm als project overgedragen van Waterwegen naar de waterschappen en verschillende partners.

Aquafarm vraagt een omwenteling in denken, in onderzoeken en in vermarkten. Dat lukt niet zonder een sterke en unieke samenwerkingsvorm.
​De initiatiefnemers in Aquafarm staan volledig achter het gedachtegoed en willen dit materialiseren.

​Waterschappen, onderzoekers en ondernemers gaan gezamenlijk een onderneming aan. Deze onderneming gebruikt bepaalde uitgangspunten van het voedselweb voor haar eigen organisatiemodel. We genereren productie en de winst vloeit terug om de technologie te verbeteren.

  • universiteiten/kennisinstellingen en hun spin-offs wetenschappelijke kennis, onderzoeksfaciliteiten en vaardigheden
  • de waterschappen de uitdaging
  • de zuiveringsinstallaties met bijbehorende kennis en support en een deel van de financiering
  • VanWaarde brengt ondernemerschap en procesregie in